Yeni yıl yaklaştı mı hepimizin evinin mutfağında bir telaştır sarar bizi..
O geceye uygun herşey özel olsun,sofrada kuş sütü bile eksik olmasın isteriz..
Ama bir şey vardır ki yıllardan beridir hepimizin sofrasında baş köşeyi alır..
Kıpkırmızı leziz mi leziz balkabağı tatlısı..
Peki ya neden yapılır bu tatlı hiç düşündünüz mü ?
Yoksa "Bu yıl kabak tadı verdi,bari yeni yıl şeker gibi tatlı olsun!" deriz de o yüzden mi yaparız bu tatlıyı ?
Tabiki de sebebi bu değildir..
Eski inanç ve riyavetlere göre Kabak Tatlısı ; bolluk ve bereketi simgelediğinden, gelecek olan yeni yıl bereketi ve bolluğunla gelsin diye eski yılım son gecesinde kabak tatlısı yapılır,aile fertleri ve misafirlere ikram edilir.
Herkesin yılbaşı gecesinde yediği bu tatlı,ağızlara tat,gönüllere taht kurar..
Herkes afiyetle yesin diye küçük bir hatırlatma ile Kabak Tatlısı'nın tarifini veriyorum..
Şimdiden afiyet olsun..
KABAK TATLISI :
1 kg bal kabağı
Yarım kg toz şeker
Yarım bardak su
Bal kabaklarını dizip,üzerine şekeri ve suyu ilave ediyoruz. Kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Soğuduktan sonra arzunuza göre tahin döküp,ceviz veya antep fıstığı tozu ilave edebilirsiniz.
Afiyet olsun..
Pek tatlı bir yazı olmuş:)
YanıtlaSiltesekkür ederim arkadasım :)
Sil