21 Aralık 2014 Pazar

Tüm Kadıköy sevenlere..

Bilir misiniz şimdiki adı Kadıköy olan bu güzel ilçenin eski adı "Kalkedon" körlerin yeri anlamına gelmektedir.
Yer değiştiren bir kavim kahine danışır,buraya yerleşirler ve karşı kıyıda yaşayanların bu güzellikleri farketmedikleri için ancak kör olabileceklerini düşünürler..


Kalabalık sokaklarıyla sizi içine sarıp sarmalayan yer Kadıköy..
Kendinizi ne zaman yalnız hissedip gitseniz sizi o kalabalığın içine sarıp sarmalar ve derdinizi,sıkıntınızı kısa bir sürede olsa silip götürür..

Kadıköy'ün insanı bir başkadır.. Avrupa yakası insanına benzemez.Aceleleri yoktur,her zaman yollarda sakince telaşsız yürürler.Tek telaşı olanlar vapura yetişmeye çalışanlardır dikkatinizi çektiyse..


Birçok yeri içine almasına rağmen Kadıköy belli başlı noktalarla aklımızda kalmıştır zaman boyunca.
Özellikle herkesin Kadıköy'de buluşma noktası olan "Boğa Heykeli." Bir sözleşme,bir toplaşma varsa herkes orda buluşur,gidecekleri istikamete birlikte devam ederler..


Sahilde oturup bir çay veya bir kahve içerek kimi zaman Haydarpaşa'yı,martıları,vapurları izler insan.. İçtikleri aslında bir fincan çay yada kahve değil,bir fincan huzurdur.. 
Vapura binen yada vapurdan inenleri izleyerek onların hareketlerini analiz eder çoğu zaman insan..

Kadıköyde saatlerce yürüseniz yorulmazsınız,o cıvıltı sizi öyle bir hoşnut ederki bütün herşeyi silip alır etrafınızdan.. Bahariye'den tramvay yolunda Moda'ya yürür,renkli dükkanlara bakmaktan yolun nasıl geçtiğini anlamayız. 
Tarihi Moda İskelesinde bir şeyler içer yada Meşhur Kemal Usta'da bir waffle yiyip kendimizi ödüllendiririz.


Kitap severlerin yeri olan Akmar Pasajı'nı da unutmamak gerekir. Orada farklı bir koku vardır. Eski kitapların,yaşanmışlıkların,tarihin kokusu vardır. Boş elle girer,kitap dolu poşetlerle çıkarsınız. Çoğu kitabın ilk baskısını bulabilceğiniz bir sürü sahaf dükkanı buranın içindedir..

Efkarınız varsa Barlar Sokağına uğrar,salaş yada elit meyhanelerde iki tek atar,duygularınıza kısa süreli anestezi yapar,orda çalan şarkılarla ruhunuzu astral seyahate çıkarırsınız..



Birde Kadıköy'ün haftasonu kalabalığı vardır ki bu ya Mitinglerden ya da Fenerbahçe maçlarındandır. Tüm Fenerbahçe formalı insanları maç saatine kadar Kadıköy'ün her noktasında görmeniz mümkündür.

Zaten Kadıköy'ün o kalabalığı olmadan gittiğinizde orası size Kadıköy değilde yabancı bir yermiş gibi gelir,yadırgarsınız..

Yeni yıl geliyor,sayılı günler kaldı.. Size tavsiyem Kadıköy sokaklarını gidip gezmeniz, Her dükkan şimdiden yeni yıla hazır,camekanları ışıl ışıl 2015 yazıları ve kırmızı figürlerle parlıyor. 

Daha anlatamadığım,yazsam uzun satırlar sürecek bir sürü yer ve duygu var içimde Kadıköy'le ilgili..
Herkes gider Kadıköy'e fakat çoğu kişi derinden aşk duyamaz ona..
Ben Kadıköy'e aşık bir insanım,onun için kelimelerim bazen kifayetsiz kalır.

Gidin,gezin,görün..

Kadıköy'ü benim gibi seven herkese selam olsun..

He birde Ezginin Günlüğü'nün Kadıköy şarkısınıda dinleyin..



1 yorum:

  1. Yazı çok güzel. Kadıköy'ü tam tanımayan biri olarak orayı hissettim. Kaleminize, yüreğinize sağlık..

    YanıtlaSil